Вихідне інтерв’ю в разі звільнення: гайд для роботодавців у сфері IT

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Рано чи пізно працівники йдуть з компанії. Коли настає «час X», важливо, щоб працівник покинув організацію на позитивній ноті. Для цього незалежно від причини звільнення — скорочення, звільнення, звільнення за угодою сторін, за власним бажанням — з ним проводять екзит-інтерв’ю.

Топ-менеджер CEO Співбесіди Команда
exit інтерв'ю

Рано чи пізно працівники йдуть з компанії. Коли настає «час X», важливо, щоб працівник покинув організацію на позитивній ноті. Для цього незалежно від причини звільнення — скорочення, звільнення, звільнення за угодою сторін, за власним бажанням — з ним проводять екзит-інтерв’ю. Це співбесіда в усній формі або у вигляді анкетування, яке проводять, коли фахівець звільняється з компанії. Іноді екзит-інтерв’ю поєднує ці два способи: бесіду й анкету для заповнення.

Головні цілі вихідного інтерв’ю — зберегти хороші стосунки з працівником, дістати чесний зворотний зв’язок про його роботу в компанії, колективі й з’ясувати справжні причини звільнення.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Організація вихідного інтерв’ю в IT: хто, де й коли

Інформація, отримана на вихідному інтерв’ю, дуже цінна для компанії. Чесний фідбек від раніше залученої в бізнес-процеси людини дасть змогу поліпшити комунікацію між працівниками та менеджментом. Також зворотний зв’язок у разі звільнення допоможе створити сприятливіші умови для професійного розвитку інших фахівців у командах. Тому до вихідного інтерв’ю в разі звільнення треба добре підготуватися.

Хто може проводити екзит-інтерв’ю:

  • HR компанії. Найправильніше рішення — це коли вихідне інтерв’ю проводить HR-спеціаліст компанії. Дуже добре, якщо бесіду з колишнім працівником вестиме той самий фахівець, що й брав його на роботу (якщо це можливо). Розмова з представником HR-команди допоможе працівникові говорити відкритіше й відвертіше про причини відходу, недоліки в керуванні, процесах, умови професійного розвитку.
  • Менеджер або тимлід спеціаліста. Нерідко трапляється так, що, коли працівник іде, вихідне інтерв’ю проводять двічі. Спершу — безпосередній тимлід колишнього працівника, а вдруге — HR. Якщо ж у компанії немає HR-фахівця в штаті, то екзит-інтерв’ю проводить керівник відділу або компанії.

    Недоліком вихідної співбесіди з колишнім керівництвом може бути нещирість працівника або ж, навпаки, надмірна емоційність, конфліктність. Чудовий варіант — бесіда з найвищим керівництвом, якщо справа стосується невеликої компанії, де власник натхненник і лідер команди. У такому разі фахівцеві, який звільняється, буде приємно, що його відхід помітило керівництво, і він з великою ймовірністю говоритиме відверто й розійдеться з компанією на позитивній ноті.
  •  У рідкісних випадках питання під час вихідного інтерв’ю може ставити колега колишнього працівника. Таке трапляється в невеликих компаніях, коли в штаті немає фахівця з кадрів, а з керівництвом у працівника розбіжності, які певною мірою вплинули на його відхід.

Де слід проводити вихідне інтерв’ю

Проводити співбесіду з колишнім працівником треба сам на сам. Найкраще, якщо це буде неформальна розмова, не в кабінеті керівництва, а, наприклад, у кімнаті переговорів або мітинг-румі. Якщо це бесіда і з HR-представником, і з керівником або тимлідом, то такі зустрічі слід проводити окремо.

Коли проводити вихідне інтерв’ю

Опитування працівників, що звільняються, слід проводити, коли рішення ухвалено остаточно й безповоротно, усі документи підписано й усі взаємні зобов’язання виконано. Такий підхід дасть змогу створити всі умови для чесної й відвертої розмови.

Екзит-інтерв’ю можна проводити за день-два до відходу фахівця або через кілька днів після цього, якщо розставання було емоційним і працівникові треба час, щоб заспокоїтися.

Вихідне інтерв’ю в IT: запитання, які варто ставити

Питання під час екзит-інтерв’ю можна умовно поділити на: загальні, про взаємини в команді, посадові обов’язки, робочі процеси та сподівання від нової роботи. Наведемо приклади питань у цих категоріях.

Загальні

  • Розкажіть про причини, чому ви покидаєте компанію.
  • Компанія створила належні умови для виконання ваших професійних обов’язків?
  • Ви були задоволені обладнанням, робочим місцем, тим, як обставлено офіс? Чи є у вас побажання, що можна було б змінити в кращий бік?
  • Головна причина, чому ви йдете?
  • Які ви мали можливості для розвитку професійних та інших навичок під час роботи в компанії? Як ви вважаєте, у вас вийшло скористатися наданими можливостями?
  • Оцініть рівень стресу на робочому місці за шкалою від 1 до 10.
  • Чи рекомендуватимете ви компанію для працевлаштування вашим друзям?

Взаємини в команді

  • Наскільки вам комфортно було працювати в команді?
  • Що найбільше подобалося в роботі з командою?
  • Що вам найменше подобалося в роботі з колегами?
  • Наскільки компетентними були керівники вашої команди, інших команд, компанії?
  • Як ви можете оцінити управлінські рішення керівництва?
  • Як ви можете оцінити свої стосунки з колегами й безпосереднім керівництвом?

Посадові обов’язки та робочі процеси

  • Чи подобалося вам те, чим ви займалися на своїй посаді? 
  • Що саме вам подобалось у вашій роботі?
  • Що вам найбільше не подобалось у вашій роботі та робочих процесах?
  • Як чітко були визначені ваші посадові обов’язки?
  • Наскільки зрозуміло вам ставили завдання?
  • Чи достатньо ви були підготовлені професійно для розв’язання поставлених завдань?
  • Оцініть від 1 до 10, наскільки цікаво вам було працювати й розв’язувати поставлені завдання.
  • Як гадаєте, чи досить свободи ви мали під час виконання завдань?

Сподівання від нової роботи

  • Ви вже знайшли нову роботу? Розкажіть, як ви її шукали?
  • Чому вибрали саме цю компанію?
  • Що ви сподіваєтеся отримати на новому місці, чого не дала вам ця компанія?

Питання для вихідного інтерв’ю можна ставити вибірково, зважаючи на причини звільнення та відповіді, які важливо дістати в процесі співбесіди. Також важливо під час інтерв’ю уникати загальних помилок, які можуть негативно позначитися на результатах бесіди.

вихідне інтерв'ю при звільненні

Помилки, яких слід уникати інтерв’юеру

  • Присутність на інтерв’ю керівництва, інших працівників.
  • Поспіх і неуважність до співрозмовника.
  • Співчутливий вигляд — ліпше вибрати нейтральну позицію й просто уважно вислухати колишнього працівника.
  • Виправдовування компанії, вчинків колег у відповідь на звинувачення колишнього працівника.
  • Переведення теми й позбавлення співрозмовника можливості виговоритися.
  • Реагування на підвищений тон і відповідь тим самим.
  • Суб’єктивні оцінювальні судження щодо навичок працівника.
  • Казати тільки про професійні недоліки працівника, який звільняється. Навіть якщо фахівець виявився некомпетентним для посади, слід відгукуватися про його якості в ключі добре — погано — добре.

Одне із завдань інтерв’юера під час звільнення фахівця — дати йому можливість висловити накопичене невдоволення, погасити роздратованість і розійтися з ним на хорошій ноті. Якщо ж ідеться про звільнення цінного працівника за власним бажанням, важливо дати зрозуміти, що двері перед ним завжди відчинені й компанія готова до діалогу.

Чому роботодавцям корисно проводити вихідне інтерв’ю

Що таке екзит-інтерв’ю для роботодавця? Це співбесіда після звільнення, що дає змогу компенсувати претензію і невдоволення працівника. Звільнення це чи відхід за власним бажанням, завжди є ймовірність, що у фахівця залишилася образа на компанію. Якщо вислухати його й дати виговоритися, то дуже навіть можливо, що він не публікуватиме негативних коментарів про компанію в мережі, не обговорюватиме її в негативному ключі з колишніми колегами (які все ще працюють у компанії) і не створюватиме токсичну атмосферу в колишній команді. У глобальному масштабі екзит-інтерв’ю позитивно позначиться на репутації компанії — це стосуватиметься як бренду, так і самого роботодавця, а також запобіжить плинності кадрів.

Аналіз вихідного інтерв’ю допомагає HR-відділу отримати інформацію про робочу атмосферу в команді, дізнатися про неочевидні конфлікти, про ставлення працівників до рівня оплати праці та винагороди, а також про реальні умови професійного зростання для фахівців у межах компанії.


На завершення зазначимо, що системне проведення екзит-інтерв’ю допомагає виявити різні проблеми всередині компанії — від недоліків деяких управлінців до внутрішніх процесів, завдань і командної роботи. Реагуючи й усуваючи ці проблеми, особливо якщо вони не суб’єктивні, а звучать від різних працівників під час звільнення не раз, можна поліпшити продуктивність команд, брати в штат й утримувати найкращих IT-фахівців і зміцнити позиції компанії в галузі.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
7961 Переглядів
Категорія HR
07.02.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..